Forklaring af NIJ standard 0101.06

Oprettet d. under Skudsikre veste

Denne artikel ser på det tekniske aspekt af NIJ standard 0101.06, og hvilke krav der er til en skudsikker vest testet efter .06 standarden.

NIJ standard 0101.06 er den nyeste og mest avancerede skudsikre standard i hele verdenen. Standarden stiller ekstremt store krav til produktet, og når man sammenligner den ældre NIJ 0101.04 standard med NIJ 0101.06 standarden, vil man se markante forskelle i test metoderne, hvor mange NIJ .04 veste, slet ikke ville kunne bestå den nyeste test standard.

NIJ standard 0101.06 erstatter følgende:

  • NIJ standard0101.04Rev. A, Ballistic Resistance of Personal Body Armor (June 2001)
  • NIJ2005Interim Requirements, Ballistic Resistance of Body Armor (August 2005)

NIJ standard 0101.06 har fokus på at give dig den nyeste og bedste teknologi, da kravene for at producere og lave en skudsikker vest er blevet markant sværere kontra NIJ standard 0101.04.

De 3 hovedpunkter for NIJ standard 0101.06 er følgende:

  1. Forøget ydeevne imod nutidens trusler for politi
  2. Man skal kunne stole på sin vest
  3. Forbedret holdbarhed, da vesten skal kunne modstå hverdagens udfordringer, og ikke blive slidt/miste den ballistiske holdbarhed.

NIJ tabel

Højere hastighed på projektiler

Formålet med .06 standarden er at give dig beskyttelse imod de nyeste og mest avancerede trusler. Man har øget farten på test skuddene for niveau IIA, II og IIIA, og tilføjet .357 Sig i niveau IIIA, og udover at skulle teste vesten i en normal tilstand, har man også tilføjet betinget tilstand, hvor man tester vesten, efter at den har været udsat for forskellige ting, hvilket vi kommer ind på længere nede.

Vand og en Betinget test af vesten

Udover at vesten skal kunne stoppe en vis type skud, ligesom alle andre skudsikre standarder, er der især fokus på, at man skal kunne stole på, at ens skudsikre vest stadig yder den samme resistens om den er helt ny, eller har været brugt i 5 år. Heraf har man tilføjet en ”Nedsænknings test”.

Førhen skulle en vest kun testes efter at have været udsat for spray med vand i 6 minutter, hvilket er markant anderledes, da den nu skal dyppes i 21 graders varmt vand i 30 minutter inden den skudsikre test.

Dette betyder også, at .06 veste typisk vil komme i et vandtæt cover, for at kunne overholde dette krav, hvor en .04 vest, nemt kunne slippe igennem dette.

Udover at skulle dyppes i vand, har man også tilføjet en ”betinget” test der skal øge holdbarheden af vesten, da man tumbler dem over en 10 dages periode, med 72.000 cyklusser med 65 grader og en luftfugtighed på 80%.

Man bruger under den betingede test en lavere hastighed på projektilerne.

Den betingede test er kun gældende for NIJ standard 0101.06, og denne test øger holdbarheden på en skudsikker vest markant, da det betyder den kan holde vand og fugt ude, samtidigt med at den kan holde til dagligt slid, uden at miste sin skudsikre evne.

Det er vigtigt at huske på om den skudsikre vest har været udsat for den betingede test (conditioned test) da dette betyder meget for holdbarheden, og om du kan stole på vesten.

Man tester 28 komplette skudsikre veste

Man tester 28 komplette skudsikre veste (front og ryg panel), hvor producenten skal teste følgende:

  • Et sæt som vil være på størrelse med den mindste vest
  • Et sæt som vil være på størrelse med den største vest

Hvert panel skal testes med 6 skud, og skuddene bliver placeret på en bestemt måde på panelet. (6 små og 22 store paneler).

Der skal placeres 3 skud nær kanten (2 inches /5,08 cm fra kanten) og 3 skud der er placeret i en cirkel med en diameter på 3.94 inches/10 cm.

Dette sikrer dig at vesten kan stoppe skud, som sidder tæt på kanten. Man har førhen set, at nogle skudsikre veste ikke kunne stoppe dette, og skuddet ville skubbe vesten til side, og slå ihjel på stedet.

Vinklen på skuddet

Udover at teste vandrette skud imod panelet, tester man udover den normale P-BFS også vinklen på skuddet, hvilket betyder at der skydes fra en vinkel på 30 grader, og en vinkel på 45 grader, med et enkelt skud.

Dette sikrer dig at vesten kan stoppe skud, som kommer fra forskellige vinkler, hvilket tidligere standarder har ikke har haft fokus på.

Traumeplader

Traumeplader skal udsættes for termisk eksponering ved 65 grader, og en luftfugtighed på 80% i 10 dage.

Derefter skal de udsættes for termisk eksponering ved en skiftende kulde og varme der svinger fra -15 grader til 90 grader, og en luftfugtighed der svinger fra 0-50 grader. Traumeplader SKAL dyppes i vand og være våde når de testes.

For NIJ level 3 tester man 9 samples med 6 skud pr panel. 24 P-BFS skud og 24 BL skud. For NIJ level 4 tester man 7-37 samples med 1-6 skud pr. Panel. 24 P-BFS skud og 12 BL skud.

Når man opsummerer NIJ standard 0101.06, er der holdt meget fokus på at vestene skal yde en bedre stabilitet, og kunne holde til hverdagsbrug, hvilket giver dig en markant større sikkerhed som bruger af veste og traumeplader der er testet efter NIJ standard 0101.06.

Du kan læse videre her, om forskellen på NIJ standard 0101.04 og NIJ standard 0101.06.

Keywords

  • P-BFS (Perforation-Backface Signature):Denne type test skal sikre vestenes resistens imod perforering. Her skal det skudsikre panel holdes i direkte kontakt med materialet (man bruger en speciel type ler), for at kunne måle hvordan vesten reagerer imod skuddet.
  • BL (Baseline Ballistic Limit): Her tester man ”limit” for, hvornår der vil være perforering. Det er vigtigt at forstå at der ingen perforering må være ved den mindst krævede hastighed på et skud, som vesten/traumepladen skal kunne stoppe. INTET må komme igennem vesten, ved den mindst krævede fart på skuddet.

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar