14 Ting du ikke vidste om en skudsikker vest!

Oprettet d. under Skudsikre veste

En skudsikker vest er ikke ”bare” en skudsikker vest. Derfor har vi lavet denne lille guide, med med 14 ting du ikke vidste om en skudsikker vest.

1. En skudsikker vest er i princippet ikke skudsikker

En skudsikker vest er ikke skud ”SIKKER”, men derimod skud afvisende. Sagen er den, at en skudsikker vest vil ikke med 100% sikkerhed stoppe alle og enhver slags skud, affyret mod en vest. Der er intet som er 100% skudsikkert, det samme gælder desuden også for en stiksikker vest.

Med udgangspunkt i en NIJ level 3a vest, som er lavet til at kunne stoppe stort set alle projektiler fra håndvåben, vil der i ekstreme tilfælde være mulighed for at den affyrede kugle penetrerer vesten. Du bliver ikke den nye Ironman ved at tage en skudsikker vest på! Bemærk at der eksempelvis i Sverige laves AP 9 mm skud.
Disse skud kan nemt penetrere en skudsikker vest, og vil i de fleste tilfælde være et dødeligt skud.

2. Hvordan stopper en skudsikker vest et skud?

Skudsikker veste er lavet af en masse små fibre, i mange lag. Du kan eventuelt læse mere omskudsikre materialer her.

Fibrene virker lidt ligesom et fodboldnet; når en bold bliver skudt ind i nettet bliver energien fra skuddet spredt ud i hele nettet, på samme måde fungerer en skudsikker vest.

Farten på skuddet spiller også en rolle, jo mindre fart, jo mindre et slag vil skuddet give ham/hende der har vesten på. Deraf vil en hurtig kugle have mulighed for at penetrerer vesten. Eksempelvis skud fra 7.62 NATO, SS109 eller lignende riffelskud.

3. Hver eneste kugle af dødelig

Som sagt før, er hver eneste kugle dødelig, ingen vest vil med sikkerhed kunne stoppe en kugle. Selve slaget fra skuddet, også kaldet blunt trauma, kan slå dig bevidstløs, eller i værste tilfælde dræbe dig. En skudsikker vest må ifølge NIJ standard 0101.06 maksimalt have en BFS på 44 mm hvilket skal sikre dig, at du overlever slaget fra skuddet.

4. Levetiden på en skudsikker vest

De fleste skudsikre veste har en levealder på omkring 5 år. Dette er som følge af National Institute of Justice (NIJ) standarden, hvor der sættes et minimumskrav til, at vesten skal yde en garanti på minimum 5 år.

Når en skudsikker vest bliver brugt hver dag / weekend vil den miste sin holdbarhed kontra en vest, som ikke bliver brugt. Man skal kigge godt efter ridser, og om de skudsikre paneler har fået fugt, er der gået hul i vesten osv. Hvis man vedligeholder sin vest ordentligt, burde en vest holde 5 år uden de store problemer. Nogle skudsikre veste kommer også med en 10 års garanti.

5. Hold din skudsikre vest fra fugt

Efter en lang arbejdsdag / nat anbefales det altid at du tager dine paneler ud, hvis du har svedt. Dette er til dels for at pleje og passe på de skudsikre paneler, men også for at tjekke om de skudsikre paneler har taget skade og undgå fugt.

Uanset om din vest er lavet i Kevlar, Dyneema, Twaron eller et andet materiale, er der ingen grund til at udsætte det ballistiske materiale for fugt.

Husk at carrier (vest holderen) skal vaskes for sig, og ALDRIG vask de skudsikre paneler udover at køre en våd klud henover. Der må heller ikke bruges strygejern, da det vil kunne brænde / smelte fibrene inde i vesten.

6. Lig din vest et fladt sted

Panelerne i en skudsikker vest må ikke blive strukket eller bøjet på nogen måde. Dette vil medføre at fibrene bliver trukket fra hinanden. Derved vil de miste deres holdbarhed og til sidst være ubrugelige. Hæng din vest i skabet eller lig den et fladt sted, hvor det ikke er muligt for solen, at stå og bage på vesten.

Herunder skal du være opmærksom på, at når du kommer hjem fra job mm. Skal din svedige vest ikke lægges på gulvet, dette vil bare sive ned i fibrene og mindske holdbarheden.*

  • Alle skudsikre paneler fra Protection Group Danmark kommer i et 100% vandtæt cover, hvor sved eller vand ikke kan trænge igennem. Dette betyder dog ikke, at man skal passe mindre på vesten af den grund.

7. Tag aldrig din vest på i vand

Ligesom med sved, gælder det samme for vand. En skudsikker vest har ikke godt at vand, og det vil på længere sigt ødelægge den skudsikre vest. Ifølge NIJ standard 0101.06 skal en skudsikker vest testet efter denne standard dyppes i vand i 30 minutter inden man tester vesten.

Nogle fabrikanter laver veste hvor materialet, som omringer det ballistiske materiale, er lavet til at kunne holde vand ude, og andre er ikke vandtætte. Så for din egen sikkerhed, så lad være med at teste dette.

8. Hvis du bliver skudt, så giv ikke op!

Man ser mange film, hvor helten bliver skudt, for derefter 5 minutter senere at vågne op, fordi han har en skudsikker vest på. I virkeligheden er dette ikke tilfældet. Kraften fra skuddet vil føles ligesom at blive skudt af en splatterpistol med 3 gange så meget kraft. Det giver et mærke på kroppen, som får en masse flotte farver, og gør helvedes ondt!

Det skulle ifølge folk, der har prøvet at blive skudt gøre lige så ondt, som at blive slået af en hammer.

9. Hav flere carriers, hvis vesten bruges meget

Hvis du bruger din skudsikre vest 5 gange om ugen, anbefales det at du får flere carriers til at skifte imellem, så de ikke bliver slidte. Så snart en vest bliver slidt, vil vesten sidde dårligere, og vil i konflikter kunne gå op i velcroen, hvilket ikke er holdbart.

Samtidig har du også mulighed for at vaske coveret og undgå at vesten kommer til at lugte.

10. Hvis du tager på eller taber dig i vægt, skal du have en ny vest!

Dette er en tommelfingerregel, +- 10%. Hvis du har den den vest størrelse du skal have, nytter det ikke noget hvis du taber dig, eller tager på.

En for stor eller lille vest vil ikke holde i længden og den vil kun gøre dit arbejde mindre bekvemt. En skudsikker vest skal sidde helt til kroppen, og hverken være for lille eller stor.

11. Din carrier beskytter dig IKKE!

Dette punkt er simpelt. Selve carrier beskytter dig ikke, heller ikke imod dit sved, læs evt. Punkt 5!

12. Hvis du skulle komme ud for et trafikuheld ->

Kan din skudsikre vest redde dig. De skudsikre fibre i vesten kan modstå andet end skud, og hvis man skulle komme ud for et trafikuheld kan vesten være en life saver.

Der er i flere tilfælde skudsikre veste, som har redet Amerikanske politibetjente, som har været ude for et trafikuheld.

13. Gaffa tape skal aldrig bruges som erstatning for en ødelagt carrier

Du skal aldrig nogensinde prøve at lave din vest med gaffatape, eller for at få den til at sidde tættere. Her er 2 grunde: Du vil ikke kunne bevæge dig ordentligt i vesten, da gaffatape vil stramme vesten ind, og gøre den mindre fleksibel. Dette kan være kritisk under situationer, hvor det kræves at du reagerer hurtigt. Hvis din vest er i stykker, så køb en ny carrier, hvilket kan anskaffes til forholdsvis små penge.

14. Lad aldrig din skud- eller stiksikre vest ligge derhjemme

Når du har købt en vest er der ingen grund til, at lade den ligge derhjemme i skabet. Brug den, man ved aldrig hvad man kan blive udsat for!


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar