Er din stiksikre vest overhovedet stiksikker?

Oprettet d. under Stiksikre veste

Hvornår er din vest stiksikker?

Dette kan være meget svært at overskue, når standarderne står med nogle forkortelser man typisk ikke forstår.

Hos Protection Group Danmark bruger vi den amerikanske standard fra National Institute of Justice (NIJ), som er en procedure, der skal sikre at ens stiksikre vest har været igennem de korrekte test, for at blive godkendt.

Denne standard samt HOSDB (Britisk standard) er de 2 mest anvendte standarder i verden for skudsikre og stiksikre veste. De minder meget om hinanden i deres test metoder. Læs eventuelt mere om dette her.

I Dag vil mange sælgere, om det er en skud eller stiksikker vest sige, at denne er stiksikker og sagtens vil kunne stoppe en kniv. Dette skal dog stå klart og tydeligt på vesten, hvad den kan og IKKE vil stoppe.

En stiksikker vest er designet til, at kunne stoppe en vis kraft (målt i joules) og heraf skal en stiksikker vest som minimum kunne stoppe 36 joules (NIJ 1/KR1) for level 1, hvilket er det laveste stiksikre niveau ifølge HOSDB og NIJ.

Stiksikre veste:

En stiksikker vest skal testes efter NIJ Standard 0115.00, som er standarden for ”Stab Resistance of Personal Body Armor”.

Denne standard kommer iNIJ level 1,2 og 3alt efter, hvor kraftigt et stik vesten skal kunne stoppe. Dette skal tydeligt og klart stå på den stiksikre vest. Både på holderen (carrier) og selve panelet inde i vesten. På den stiksikre holder vil der stå, at denne vest kun beskytter imod det niveau, som står beskrevet på det stiksikre panel inde i vesten. Inde i vesten står der, at vesten er ”Stab-proof level 1”, og at vesten KUN er stiksikker efter dette niveau, samt at vesten er testet efter NIJ standard 0115.00.

Det vil se sådan her ud (Kan variere efter hvem der har produceret den stiksikre vest.):

 

Stiksikker vest

 

Sørg derfor altid at tjekke op på, hvilke standarder vesten er testet efter. Mange ”internet” sælgere vil især påstå at deres skudsikre veste er stiksikre.

Dog vil du med stor sandsynlighed få en normal skudsikker vest, som måske stopper 5-10 joules fra en kniv, hvilket vil resulterer i at en kniv nemt kan penetrere vesten.

Der er en grund til at der findes stiksikre standarder, hvor joules niveauet for det mindste level, ligger omkring de 35-36 joules som minimum for level 1.

Gode råd til at spotte om din vest er stiksikker.

  1. I Danmark, Tyskland, Norge og Sverige har vi set mange ”stiksikre” veste lavet i plastik med enfirkanten metalplade på front og ryg. Disse veste er kun stiksikre i det firkantede aluminiums område, og området med plastikken yder INGEN resistens imod en kniv.
  2. SPØRG sælger om de kan fremvise entest rapportpå vesten. Denne test rapport skal vise test standard, og hvilke level vesten er testet til. Heraf skal der også være data på E1 og E2 presset fra test knivene.
  3. Hvis du har købt en skudsikker vest og der på mærket inde i vesten står ”..It is NOT intended to Protect against Rifle Fire, or Sharp edged or Pointed instrument”. Ja, så har du en skudsikker vest der IKKE beskytter imod skarpe eller spidse instrumenter.
  4. En vest uden et mærke eller nogen former for informationer skal du passe på. Disse vil ikke være produceret på en seriøs fabrik, da det er ”lovpligtigt” at sætte labels med instruktioner på carrier og de stiksikre paneler.

Pas på dig selv, og brug disse simple fifs til at se, om vesten yder dig beskyttelse imod knive.

  • Tjek labels inde i vesten
  • Tjek op på mærket bag vesten
  • Hold dig fra no-name veste
  • Køb som minimum en level 1 stiksikker vest

Hold dig væk fra stiksikre veste, hvor der ingen information er om, hvor mange joules den kan stoppe.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar