Materialer i en stiksikker vest

Oprettet d. under Stiksikre veste

En stiksikker vest er en flere hundrede år gammel opfindelse. Det er dog først oppe i 1970’erne, at der alvor begynder at blive udviklet på stiksikre fibre så væld som skudsikre fibre. I dag findes der mange forskellige materialer til stiksikre veste og de kan laves på mange forskellige måder.

Jeg har valgt at dele dem op i punkter, da der er en del måder, hvorpå man kan lave en stiksikker vest. Der findes utroligt mange metoder, og dette er de mest brugte metoder:
 

  1. De mest kendte fibre materialer (bløde materialer), som bruges til stiksikre veste er KevlarTwaron og Dyneema. De har alle deres egen fiber,som kun er lavet til at kunne stoppe knive og syle. Disse materialer bruges typisk sammen med et ballistisk materiale til en multi-threat vest. Altså en vest der både kan stoppe skud og stik. Disse type veste er forholdsvis dyre, da det stiksikre materiale i sig selv, koster nogenlunde det samme at producere, ligesom ved en skudsikker vest.

    Det der vil kendetegne en stiksikker vest i ren fiber materiale er, at den er utrolig blød og fleksibel. Dette gør at den vil have en dårlig blunt traume imod slag fra spark og slagvåben. Sådan en vest vil koste fra 3.000 DKK og op.

    2. En blanding af stiksikre fibre og stål. Dette er denne metode vi bruger hos Protection Group, da vi mener det er den mest optimale metode. Dette gør, at vi kan leverer en lidt hårdere stiksikker vest, der udover at beskytte imod stik, kanyler og flasker mm, også vil give beskyttelse imod slag, spark og slagvåben. Dette er helt unikt for en stiksikker vest, da de normalt ikke er designet til dette.

    3. Stiksikre veste lavet i plastik. Dette er en af de modeller, hvor du skal være utrolig opmærksom på materialet inde i vesten. Der findes så mange stiksikre veste, lavet i en tynd plastik med en metal plade på front og ryg (25x20). Dette er en vest som kun giver beskyttelse i aluminiums området, og dette er kun til en vis grad, da metalet typisk er en billig aluminium og plastikken er endnu værre. Jeg har set tilfælde, hvor plastiken er tyndere end en mønt. Kniven vil have fri adgang i plastik området og man er slet ikke beskyttet imod kraftige stik. Disse veste koster omkring 100 kroner at producerer, og kan på INGEN måde anbefales at købe. Disse stiksikre veste koster typisk omkring de 1.000 DKK i salg.
    Hvis du vælger at købe sådan en vest, så skal du forlange at se testpapirer, der kan vise hvilket joules pres vesten kan stoppe.

    4.Stiksikker veste lavet af ringbrynje og fibre.Dette er en utrolig fleksibel og stærk vest. Disse veste er high-end produkter og er utroligt dyre at producere. Dog vil du til gængæld også få en stiksikker vest, som giver beskyttelse imod knive, kanyler, slag, spark og slagvåben. Disse koster 4-5.000 DKK og op.

    5.Der findes også specielle materialer, bl.a. fra turtleskin, som har udviklet deres eget stiksikre materiale, som fungerer ligesom protectiongroup.dk’s veste, udover at det er stærkere, mere fleksibelt og endnu lettere. Sådan en vest vil minimum koste 12.000 DKK, hvis den skal importeres til Danmark.

 

Ved køb af en stiksikker vest skal du være opmærksom påfølgende:

  • Er vesten certificeret; herunder de mest normalecertificerings standarder: KR1, SP1, NIJ1(alle niveaer kan være i 1,2 og 3. Jo højere, jo stærkere et pres kan vesten stoppe) Dette skal stå beskevet på holderen inde i vesten, og på hvert stiksikker panel inde i vesten. Læs evt. Mere om dette her.
  • Stiksikre veste til under 1999,- danske kroner vil umiddelbart ikke være certificeret. Dette er som udgangspunkt ud fra vores kendskab til markedet i Danmark, og veste til under denne pris skal man være kritiske overfor.
  • Alle stiksikre veste er testet med et pres kaldet ”joule”. Dette er standard for alle stiksikre tests, om det er den svenske, tyske, tjekkiske, engelske eller amerikanske standard.

 

KØB ALDRIG EN BRUGT stiksikker vest. Du ved aldrig, hvad en brugt stiksikker vest har været udsat for, og det kan være svært at spotte fejl på vesten.
Hvis du skulle beslutte dig for at købe en brugt skudsikker eller stiksikker vest, skal du kigge efter huler (stik og snit) og slag. Dette vil ses iform af deformationer fra slag, eller små stikhuller på panelet. Ydermere skal du være opmærksom på at panelet er fuldstændig lukket i det vandtætte cover. Det må IKKE være brudt! Ydermere skal du også være opmærksom på vestens levealder, som typisk vil være 5 år. Hvis den stiksikre vest er ældre end dette, er der ingen garanti for, at panelerne vil virke mere.

Hvis du har spørgsmål eller andet, er du velkommen til at kontakte os på Jonas@protectiongroup.dk eller +45 61274857


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar