Home Office Body Armour Standard 2017 (Skudsikker veste)

Oprettet d. under Skudsikre veste

The Home Office har siden 1993 udgivet test standerder for skud og stiksikre veste, og siden da er der sket rigtig meget. Test metoderne har udviklet og forbedret sig med den viden man har efter flere års forskning og erfaring, således at du som bruger kan få udstyr der er testet efter de trusler, du vil kunne blive udsat for.

Home Office Body Armour Standard 2017 fremhæver de minimumskrav der er for test af skudsikker og stiksikker veste til det Engelske politi.

Kravene til Home Office Body Armour Standard 2017 er lavet på baggrund af en række konsultationer med det nationale politi, politi forbundet, brugere af veste, producenter af skud og stiksikre veste, Test laboratorier og andre tekniske eksperter. Alt i alt er The Home Office Body Armour Standard 2017 lavet så du får beskyttelse imod de nyeste og mest avancerede trusler.

Forskellen fra HOSDB Body Armour Standards for UK Police 2007 er følgende:

 • Man laver en ”formed armour testing”, hvilket er i forbindelse med veste til kvinder, eller veste der er formet på forhånd (veste der ikke er flade når de ligger fladt) skal testes efter ”formed armour testing”.
 • De skudsikre levelser anderledes i Body Armour Standard 2017, da disse skal reflekterer de nuværende krav for det britiske politi.
 • Riffel testen laves på en mande og kvinde torso for at give en bedre vurdering af beskyttelsen imod riffelskud.
 • ”Production quality testing (PQT): hvilket er et tool, der skal sikre en produktion af soft armor i højeste kvalitet. Dette er en videreudvikling af den nuværende kvalitetskontrol af certificerede veste, således at man som producent skal overholde nogle visse krav.
 • ”In-life monitoring (ILM): Dette er en periodisk test der laves for at sikre at vestene overholder deres levetid. Eksempelvis skal en vest med en garanti på 10 år, yde samme beskyttelse om den er 1 eller 10 år gammel.

2 forskellige typer af skudsikre veste

Home Office Body Armour Standard 2017 har kategoriseret de forskellige typer af paneler der findes. Eksempelvis er stort set alle skudsikre veste til mænd lavet af et fladt panel, hvor derimod veste til kvinder er formet ved brystet. Dette betyder også at man skal teste disse forskelligt, da vestene vil være lavet til 2 forskellige målgrupper.

Unformed armour (flade veste)

Flade veste er typisk designet til mænd. Dette vil være det du kender som en normal skud eller stiksikker vest, hvor panelet er fuldstændig fladt, hvis du lægger det på et bord. Hvis vesten er lavet til en kvinde, skal den testes i overensstemmelse med næste punkt.

Formed armour (formede veste)

Formede skud- eller stiksikre veste er paneler som ikke er flade, men derimod som er formet på forhånd til at følge kroppen. Eksempelvis er veste til kvinder eller polycarbonat veste, formet på forhånd til at følge kroppen, lidt ligesom en ridderrustning, der altid har samme form.

Traumeplader

Traumeplader plader skal testes enten stand alone eller sammen med den type skudsikker vest, som de skal bruges sammen med. En traumeplade plade der skal bruges med et unformed skudsikker panel, skal testes sammen med dette, og omvendt en hard armor plade der skal bruges til en skudsikker vest til kvinder, skal testes sammen med dette.

Når man tester en flad vest, vil baggrunden hvor man måler dybden/traumen på skuddet være en flad og plan baggrund. Når man tester en kvinde skudsikker vest, vil man gøre dette på en torso der er formet efter en kvindekrop.

Dette giver et mere realistisk billede af, hvad der ville ske i en rigtig episode med enten skud eller stik, og derved sikre man også, man ikke tester en skudsikker vest lavet til mænd, for derefter at producere den til kvinder, uden at lave en test på dette. Dvs. At en mande og kvinde vest skal testes hver for sig, hvor det førhen var nok, kun at teste den ene.
Traumeplade
For en skudsikker vest lavet til mænd, vil man teste den med ovenstående baggrund, som også bruges af NIJ standarden. Bemærk at den er fuldstændig flad. Det grå firkantede område, består af en bestemt type ler, der skal repræsentere dybden på skuddet, da der er en maks grænse for, hvor dybt et skud må være.

Skudsikker vest

For en skudsikker vest lavet til kvinder, eller en vest der er formet på forhånd, vil man bruge en formet krop, som du kan se ovenover.

Kravene til den baggrund man tester vesten på, betyder for dig en mere sikker og gennemtestet vest, da testen er blevet mere specifik i forhold til den enkelte bruger. Førhen var testen meget bredere, da den var ens for både mænd og kvinder, hvor det nu er et krav, at de testes hver for sig.

Det skudsikre cover skal være vandtæt

Ifølge ISO811:1981 skal alle skud og stiksikre paneler være forseglet i et vandtæt cover, således at materialerne ikke kan blive udsat for fugt. Dette skal testes og kunne bevises overfor CAST (HOSDB), da der bliver lavet regelmæssige tjek af dette.

Skudsikre Beskyttelsesniveauer for Body Armour Standard 2017

Inden vi går i gang med at beskrive de enkelte skud, som hver level skal stoppe, vil vi først gennemgå hvilke krav der stilles før at de enkelte skud er ”godkendt”.

En skudsikker vest / traumeplade skal som minimum kunne overholde følgende punkter før at skuddet tæller som en del af testen.

 • Intet skud må på noget tidspunkt penetrere det skudsikre panel.
 • Man må ikke kunne se noget af skuddet fra ”krops siden”. Dette betyder at skuddet skal være stoppet inden, og at hverken skud eller rester fra skuddet på penetrere.
 • Hverken skuddet eller resterne fra skuddet må flyve ud fra siden af panelet.
 • Fragmenter (keramik eller små stykker metal fra skuddet) må på ingen måder ramme baggrundsmaterialet, som man tester den skudsikre vest eller traumeplade på.
 • BFS (back face signature) må ikke overstige de specificerede krav for hvert level.

Derudover skal der også overholdes det, som kaldes for en ”Fair strike”, hvilket betyder:

 • Skuddet skal opretholde den korrekte fart ifølge de enkelte niveauer. Skuddet må gerne affyres med en højere hastighed end det angivne i Home Office Body armour standard 2017.
 • Skuddene skal placeres korrekt på panelet. Der skal følges nogle bestemte skud placeringer, hvor langt skuddene må være fra hinanden, og kanten på det skudsikre panel.

Protectiongroup Danmark tabel

 • Skuddet skal affyres så det rammer med en vinkel på 90 grader, med mindre andet er specificeret.

Hvis skuddene overholder følgende vil de kategoriseres som en ”Fair strike”, og betegnes som et korrekt skud ifølge Home Office Body Armour Standard 2017.

Skudsikre beskyttelsesniveauer for HOSDB Body Armour Standard 2017

Protectiongroup Danmark tabel

*7.62x39 mm detaljer kan findes i appendix D.

**En traumeplade som testes til H04 skal også møde kravene for HO3.

Nedenstående beskyttelsesniveauer er special trusler, som man kan vælge at teste imod yderligere, da det er forskelligt for politiet i UK, hvilken type ammunition de bruger.

Protectiongroup Danmark tabel


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar