Er en skudsikker vest ulovlig i Danmark?

Nej, det er lovligt, også for private, at bære skudsikker og/eller stiksikker vest i Danmark (pr. december 2020). For at bære en skudsikker vest offentligt skal du følge nogle regler: 

 

Siden 1. april 2019 skal du anmelde din skudsikre vest til politiet, før du bærer den på offentlige steder. 

 

Du behøver ikke anmelde, at du bærer skudsikker eller stiksikker vest, hvis det er i forbindelse med:

 • arbejdet for militære styrelser.

 • erhvervsudøvelse som myndigheder, autoriserede dørmænd, vagter eller forhandlere af sikkerhedsveste.

 • sportsarrangementer.

 • konkurrencer.

 • udklædning eller lignende.

 

Hvis du ikke er en del af undtagelserne, så skal du lave en registrering af din skudsikker vest hos politiet før du bruger den offentligt. 

 

Det koster ikke noget at anmelde din skudsikre vest. Print kvitteringen og bær den sammen med vesten, så du kan vise den til politiet på forlangende.

 

Du kan registrere din skudsikre vest til politiet her og i samme link kan du holde dig opdateret på lovgivningen.

Hvad hedder en skudsikker vest på engelsk?

Direkte oversat kaldes en skudsikker vest på engelsk for en ‘bullet proof vest’. Du kan også støde på andre betegnelser for en skudsikker vest f.eks. body armor og plate carrier. 

Hvad betyder skudsikker?

Ingen skudsikker vest stopper alle skud. Man taler i stedet om at en skudsikker vest stopper forskellige typer af projektiler og fragmenter. 

 

Mange tror at alle skudsikre veste beskytter mod knive, pile og panserbrydende ammunition. Det er ikke sandt, for de projektilers spidser kan trænge igennem fibrene i vesten. Det kræver særlige stiksikre veste for at stoppe knive og lignende.

 

Den amerikanske standard for skudsikre veste er fastsat af National Institute of Justice, og derfor hedder standarden NIJ. Veste bedømmes efter denne skala:

 

NIJ Skala

 

Skudsikre veste fra Protection Group Danmark beskytter på NIJ level 3A eller NIJ level 4 med tilkøbsprodukter. Find dem her.

Hvad er skudsikre veste lavet af? Hvornår blev en skudsikker vest opfundet?

Det har vi skrevet om i en artikel her.

Hvordan virker en skudsikker vest?

Det er en udbredt misforståelse at en skudsikker vest afbøjer skuddet. En skudsikker vest er lavet af adskillige lag materiale, som opfanger kuglen, absorberer dens energi, og fordeler energien over et større område, så kroppen kan holde til det. Bæreren får stadig al energien fra skuddet, hvilket kan give skader eller blå mærker, men det er bedre end at dø af skuddet. 

Hvad koster en billig stiksikker vest?

I værste fald koster den dit liv, hvis du køber noget billigt skrammel, der er produceret i tvivlsomme lande. Protection Group Danmarks stiksikre veste er lavet i Danmark og Europa, fordi vi vil være sikre på at kvaliteten er i orden. Du kan se vores udvalg af stiksikre veste her.

Hvad er den bedste skudsikker vest?

Den bedste skudsikre vest er grundlæggende den, der virker, når du har brug for det. Hvilken skudsikker vest, der er bedst for dig kommer an på bl.a.: 

 • Hvilke skud skal den stoppe?

 • Skal den være skudsikker, stiksikker eller begge dele?

 • Hvad er vestens vægt?

 • Hvordan sidder vesten på kroppen?

 • Hvilket ekstraudstyr kan monteres på vesten?

 • Hvad koster den?

 

Kvaliteten kan være meget svingende når du køber billige skudsikre veste, der er produceret i tvivlsomme lande. Protection Group Danmarks skudsikre veste er produceret i Danmark og Europa, så vi har styr på kvaliteten. Vi anbefaler at du holder dig til anerkendte mærker fra troværdige producenter, fordi det ikke er de få hundrede kroner værd at risikere dit liv for.

Du kan se vores udvalg af skudsikre veste her.

 

Hvilken skudsikker vest bruger politi og militær?

Politi og militær offentliggør ikke hvilken skudsikker vest man bruger - af helt åbenlyse grunde. 

Hvad koster en skudsikker vest?

Det afhænger af hvilke våben, den skal stoppe samt hvilke muligheder for tilpasning og ekstraudstyr du er ude efter. Protection Group Danmark sælger disse skudsikre veste og her kan du se hvilken, der passer bedst til dig. 

Kan jeg købe en skudsikker vest brugt?

Ja, du kan godt købe en skudsikker vest brugt. Nej, det bør du ikke gøre. Lad være med dét, fordi du ikke kan være sikker på, hvad den har været udsat for og du har ingen garanti for at den virker. 

Hvis du overvejer at købe en skudsikker vest brugt, så kan du i stedet for lige så godt tegne et stort kryds på brystet og råbe ‘skyd mig! jeg står lige her!’ til fjenden. Så har du i det mindste sparet pengene på vesten. 

Hvis du vil have en ny, billig og god skudsikker vest, så se nærmere på PGD-Beta i Shoppen.