Forklaring af NIJ standard 0115.00 imod syle og knive

Oprettet d. under Stiksikre veste

Denne artikel skal ikke kun forklare de enkelte stiksikre niveauer, men også så du forstår vigtigheden ved at din stiksikre vest er blevet testet og overholder hvad der står i NIJ standard 0115.00, da et enkelt knivstik kan slå dig ihjel på stedet.

NIJ standard 0115.00 er standarden som bruges til stiksikre veste, som er lavet af NIJ i samarbejde med Police Scientific Development Branch (PSDB) i UK.

"NIJ standard 0115.00 er lavet som et minimumskrav til body armor, som har fokus på knive og syle, som man vil kunne blive udsat for i dagligdagen på arbejde. Der er især fokus på at en vest testet efter NIJ standard 0115.00 skal kunne stoppe den højeste kvalitet af de knive, som kan købes i den lokale sportsforretning. Yderligere har man for syle valgt at bruge den samme fremgangsmåde, som knive i forhold til test metoderne."

Dette er forordene for NIJ standard 0115.00, hvilket sikrer dig en vest, som stopper de trusler du vil kunne blive udsat for.

NIJ standard 0115.00 er meget simpel i sig selv, og den er langtfra lige så kompliceret som den skudsikre NIJ standard 0101.06. Vi vil derfor gennemgå de vigtigste processer for standarden.

Hvilket stiksikker niveau skal jeg gå efter?

Der er 3 stiksikre levels. Level 1, level 2 og level 3, hvoraf sidstnævnte er det kraftigste stiksikre niveau.

  • Level 1er det laveste stiksikre niveau, og egner sig bedst til veste, som skal kunne skjules under tøjet (covert).
  • Level 2bruges hovedsageligt til overtræksveste, som bruges udover tøjet (overt). Eksempelvis til politi eller militær.
  • Level 3bruges hovedsageligt i høj risiko områder, som fængselspersonale eller politi. Dette er det højeste og kraftigste stiksikre niveau.

Level 2 og 3 bruges primært til veste der bæres over tøjet, da vesten ofte bliver tyk og svær at skjule.

Hvor meget stopper hvert stiksikker niveau

Hovedtanken bag NIJ standard 0115.00 og dets 3 niveauer bygger på en undersøgelse fra PSDB, hvor man testede hvor hårdt en gennemsnits mand ville kunne stikke, ved brug af forskellige ”stik” metoder.

Det laveste stiksikre niveau svarer til 85 percentil, level 2 svarer til 90 percentil, og level 3 svarer til 96 percentile.

For både knive og syle skal der laves det, der hedder et E1 pres og et E2 pres. E1 svarer til de percentiler beskrevet ovenover, hvor knivbladet maksimalt på penetrere vesten med 7 mm.

Dette er på baggrund af at de indre organer ikke vil tage skade, og det kun vil være en overfladisk skræmme. E2 presset er øget med 50%, og skal sikre at vesten ikke fejler fuldstændigt ved et højere pres. E2 presset må maksimalt penetrere vesten med 20mm.

NIJ standard 0115.00

Protectiongroup Danmark tabel
Både syl og knive på penetrere vesten med følgende:

  • E1 må maksimalt penetrere 7 mm
  • E2 må maksimalt penetrere 20 mm

Der bruges 2 forskellige knivblade og 1 syl

Knivene og sylen som bruges i NIJ standard 0115.00 er specialfremstillede instrumenter, som er lavet til at kunne stikke i en blok træ, uden at de tager skade.

Det ene knivblad er skarp på den ene side, hvor det andet er skarpt på begge sider, hvilket skal demonstrere 2 forskellige slags knivblade, som man vil kunne blive udsat for.

En stiksikker vest SKAL være testet efter NIJ standard 0115.00

Hvis du køber en stiksikker vest, skal den som minimum være testet efter en stiksikker standard, om det er den britiske HOSDB, VPAM KDIV2004 eller NIJ standard 0115.00. Hver af disse test metoder vil til dels minde meget om hinanden, og det laveste niveau 1 vil for alle være omkring de 24 joules + en over test, hvilket sikre dig en god beskyttelse imod de mest normale knive og syle.

Bemærk venligst at NIJ standard 0115.00 omhandler 2 forskellige knive og 1 syl, heraf er det ikke alle veste der er testet imod alle 3, hvor mange veste ofte kun er testet imod et eller begge kniveblade, da opbygningen af en stiksikker vest imod syle kan være anderledes.

Hold dig helt fra alle stiksikre veste, som ikke er testet efter ovenstående standarder, men derimod bare kaldes for en ”stiksikker vest”. Disse veste vil ofte ikke stoppe mere end 5-10 joules, da de er lavet i billige materialer. Sådan en stiksikker vest vil ikke leve op til de minimumskrav, der er sat for NIJ standard 0115.00, og derved ikke give dig den rigtige beskyttelse.

Du kan se vores stiksikre veste her.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar