HOSDB 2007 (mod knive og syle)

Oprettet d. under Stiksikre veste

HOSDB 2007 knife and spike resistance har fokus på knive og syle. HOSDB 2007 blev offentliggjort i 2007, og er siden da en af de mest brugte standarder til stik og syle sikre veste, hvilket også afspejles i mange andre europæiske standarder og den amerikanske NIJ standard 0115.00, da de minder meget om hinanden med både test metoden, og de test knive der bruges.

HOSDB 2007 imod knive og syle blev i 2017 revideret og erstattet af den nye HOSDB standard 2017. Dog vil du finde mange stiksikre veste på markedet, der stadig bruger den ”gamle” standard. HOSDB 2007 har fokus på det engelske politi, og er opdelt i 3 forskellige niveauer, som vi vil beskrive i nedenstående tekst.

  • KR1 & KR1+SP1 er det laveste stiksikre niveau, og skal som minimum testes imod 24 joules. Dette level er det letteste og skal bruges i lav risiko områder, hvor det kan bruges i en skjulbar eller overtræksvest.
  • KR2 & KR2+SP2 er det mellemste stiksikre niveau, og skal som minimum testes imod 33 joules. Level 2 stiksikre veste anbefales primært til en overtræksvest, men kan også bruges til skjul bare veste.
  • KR3 & KR3+SP3 er det højeste stiksikre niveau, og skal som minimum testes imod 43 joules. Dette niveau anbefales til høj risikos områder, hvor man ikke skal bære vesten i længere tid da denne ofte vil være tung i dette niveau. Level 3 stiksikker veste anbefales til overtræksveste.

Alle 3 ovenstående stik og sylesikre niveauer kan kombineres sammen med skudsikker beskyttelse. Heraf vil man have en vest, der yder multi beskyttelse imod både skud og knive.

Hvilken test kniv og syl bruges der?

KR (kniv) niveauet er designet til at stoppe knive, og test kniven som bruges til dette, skal repræsentere de knive som en betjent vil kunne møde på gadeplan. Her bruger man HOSDB/P1/B knivbladet, som kun er skarp på den ene side.

SP (syl) niveauet er designet til at stoppe syle. Der er især fokus på fængselsbetjente da disse oftere vil være udsat for syle end politiet. Her bruger man HOSDB/SP/B sylen, som er 4.5 mm tynd.

Bemærk at ved den britiske standard kan man sagtens købe en stiksikker vest, som kun er testet imod knive (KR), syl (SP) eller begge (KR + SP). Det er derfor vigtigt at finde ud af, om du har brug for begge dele da materiale opbygningen af sådan en vest vil være forskellig, alt efter hvad den skal kunne stoppe. Man burde i princippet kalde det for en stiksikker vest, sylesikker vest, eller stik- og sylesikker vest, da dette giver en bedre forståelse af, hvad man egentlig har behov for.

Protectiongroup Danmark tabel

  • SP (syl/spike) må der kun være en enkelt penetration når man laver testen ud af mange gentagelser.
  • KR (Kniv) må maksimalt have en enkelt penetration, der maksimalt er på 30 mm.

For den britiske HOSDB 2007 standard imod knive og syle må kniven (KR) maksimalt penetrere 7 mm ved E1 presset og 20 mm ved E2 presset. For sylen (SP) må den IKKE kunne penetrere vesten, da denne har lettere ved at at gøre skade, hvis den penetrerer.

Sørg for at køb en stiksikker vest der er testet efter HOSDB 2007

Mange stiksikre veste kommer uden certifikater, og har aldrig været testet på et laboratorium. Dette betyder også, at vesten med sikkerhed ikke vil kunne blive godkendt til det laveste niveau indenfor HOSDB 2007 imod kniv, syl eller begge og selvfølgelig også andre internationale standarder som NIJ 0115.00.

Sørg derfor altid at vesten som minimum er godkendt til en bestemt stiksikker standard, hvor der er en test på, hvor mange joules den stiksikre vest kan stoppe. Der findes mange billige og usikre veste, som maksimalt stopper 5-10 joules, hvoraf denne type vest, vil være nem at penetrere med et enkelt stik, der vil være dødeligt.

Mange sælger deres skudsikre veste, som værende en skud- og stiksikker vest. Det er dog begrænset hvor mange af dem, der reelt er stiksikre, da mange der ingen erfaring har med veste tror, at hvis en vest er skudsikker, så er den også stiksikker, hvilket er forkert. Du kan læse meget mere om her, om din vest er stiksikker eller ej.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar